PODCAST-SERIE: Traanjagers

Ik deed de eindmontage voor Traanjagers. Eindredactie: Danielle Emans. Een productie van Dag & Nacht Media. Actrice Anna Drijver en historica Anne-Goaitske Breteler zijn mateloos gefascineerd door de avonturen van die walvisjagers. In deze podcast gaan zij met de Friese mannen mee op hun reizen. Op de tochten die hen voor altijd hebben veranderd. Wie denkt aan walvisvaart, associeert dat niet zo snel met ons, de Nederlanders. Terwijl we vrij recent – van 1946 tot 1964 – nog fanatiek onze walvisvloot de zee op stuurden, en maar liefst 27.712 walvissen tot traan verwerkten.

De meeste mannen die meegingen naar de Zuidelijke IJszee zijn inmiddels overleden. Maar in het Noorden van Friesland, in de dorpen op de Klei, wonen nog altijd een paar van hen. De tachtigers van nu horen we over hun reis van toen. Zeven maanden van huis, van Friesland naar Curaçao, Zuid-Afrika en Antarctica.

Welke werelden kwamen de jonge Friezen hier tegen? En hoe ervoeren zij de jacht en verwerking van de reusachtige zoogdieren? En ook… hoe was het om weer terug thuis te komen? Want waar ze eerst als helden van de Nederlandse Wederopbouw werden onthaald, sloeg langzaam de stemming om naar ‘moordenaars’ en ‘walvisslachters’. En was er niet zoveel ruimte meer voor dit stuk Nederlandse geschiedenis.

Beluister hier