capitole2bw

De Opgave, episode 01: Bas Pruyser en de Capitole

By Geert, August 18, 2013

capitole2

SNIKKELHOOGTE – een interview met industrieel ontwerper Bas Pruyser

“Er zit geen schroefje aan wat ik niet kan uitleggen, geen puntlas waar ik niet over nagedacht heb in mijn ontwerpen.” Aan het woord is Bas Pruyser, industrieel ontwerper en in kleine kring beroemd door zijn ontwerp van de Capitole, de afvalbak die het Nederlandse straatbeeld al meer dan 30 jaar bepaalt.

Ik ontmoette Bas een tijdje geleden in verband met opnames in de fabriek van kantoormeubelfabrikant Ahrend. Jarenlang was Pruyser, naast beroemde ontwerpers als Friso Kramer en Wijtse Rodenburg, verantwoordelijk voor menig kantoorinrichting in binnen- en buitenland. Maar ondanks de tientallen ontwerpen die hij voor Ahrend heeft gemaakt, zal Bas toch vooral herinnerd worden vanwege zijn ontwerp van de Capitole, een afvalbak waarvan er inmiddels honderdduizenden zijn geproduceerd. De Capitole is zo’n ontwerp waarvan je instinctief aanvoelt ‘dit klopt’. Of zoals Bas het zelf zegt: “Het is een icoon geworden. Hij is ontworpen als eigentijds, maar staat nu garant voor tijdloosheid.” En zo is het maar net, tegen elke ontwerper die nu nog een nieuwe afvalbak wil ontwerpen, zou ik zeggen: “Think again…”.

Deze winter ging ik bij Bas langs en sprak met hem over de totstandkoming van het ontwerp voor de Capitole. Een gesprek over snikkelhoogtes, duwende randjes en de noodzaak om vooruit te kijken…