Inleiding Wim Pijbes: Peter GreenawayRegie:  Geert van de Wetering, Camera: Niels de Roos, Montage: Irma de Vries, in opdracht van Submarine/VPRO

‘Rembrandt’s J’Accuse’ is de nieuwste documentaire van kunstenaar en regisseur Peter Greenaway. Aan de hand van Rembrandts Nachtwacht start Greenaway een forensisch onderzoek naar de achtergrond, de context en de motieven van alle 34 karakters op het wereldberoemde schilderij, die samen hebben besloten een moord te plegen. Rembrandt’s J’Accuse’ gaat veel verder dan een fascinerende kijk op de Nachtwacht; het is een rijke bespiegeling over kunst met meer dan 100 schilderijen. Maar de film is vooral een essay waarin Greenaway kritiek geeft op het hedendaagse gebrek aan visuele geletterdheid van kunstliefhebbers. Achter de rijke details van een (17e eeuws) schilderwerk gaat vaak een intrigerend verhaal schuil. Huidige toeschouwers begrijpen die verhalen echter niet altijd meer. Greenaway daagt kunstkijkers uit detectivewerk toe te passen als visueel onderzoek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *