PODCAST: Resonanties

Trillingen in de natuur, wetenschap en muziek.

Prof. dr. Eric Bergshoeff vertelt hoe de natuurkunde zit opgezadeld met twee botsende giganten: de theorie van de zwaartekracht en kwantummechanica. Onvoorstelbaar kleine, trillende snaartjes bieden de uitweg…

En voor spinnen zijn trillingen van levensbelang. Een spin vangt zijn prooi door iedere webdraad op een andere frequentie te spannen. Alleen…op het moment dat dit trucje wordt doorzien, keert het zich tegen ‘m.

We sluiten af met trillingen van de lucht. We vroegen Prof. Henkjan Honing en voormalig dirigent Roelof van Driesten: wanneer is muziek eigenlijk vals? Waar de één het verschil tussen 10 trillingen per seconden weet te relativeren, heeft het voor een ander een genadeloze impact.

Deze uitzending kwam tot stand in samenwerking met studenten Sonologie van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag – Max van der Wal, Niels de Bakker, Natalie Pleváková en Julio Molina Moya.

Resonanties kwam tot stand met steun van de Open Woorden regeling van het Mediafonds. CC BY-NC-ND 4.0