AUDIO-DOCUMENTAIRE: The Unwanted Boulder

Ik maakte een Engels gesproken documentaire over de ontstaansgeschiedenis van het enige in Europa gesitueerde ‘earthwork’ Broken Circle/Spiral Hill (1971) van de Amerikaanse kunstenaar Robert Smithson, gemaakt in een zandgroeve nabij Emmen.

In het audiowerk reist de luisteraar door de leef- en denkwereld van Robert Smithson en zijn worsteling met een enorme, millennia oude zwerfkei die midden in zijn kunstwerk opdook.

Smithson was in eerste instantie niet zo blij met deze indringer, maar wist zich er uiteindelijk mee te verzoenen. Ondanks deze valse start beschouwde Smithson Broken Circle/Spiral Hill als één van zijn belangrijkste werken.

Volgens Lisa Le Feuvre, directeur van de Holt/Smithson Foundation in de Verenigde Staten, is het zelfs één van de belangrijkste naoorlogse kunstwerken. Samen met de Nederlandse stichting Land Art Contemporary zet Holt/Smithson Foundation zich in voor het behoud van
dit belangrijke culturele erfgoed in Nederland.

Lee Ranaldo, muzikant en voormalig gitarist van Sonic Youth, is een groot bewonderaar van Smithson. Hij vertelt in de documentaire het verhaal dat auditief wordt aangevuld met archiefmateriaal waardoor er een kleurrijk beeld wordt opgeroepen van Smithsons Amerika.
Dichter Iduna Paalman schreef voor deze productie een gedicht waarin de ongewenste zwerfkei een stem krijgt.

Beluister hier