NTR DOCUMENTAIRE: Eén berg, vier verhalen

Eén berg, vier verhalen’ gaat over een bijzondere plek in Nederland: de Wilhelminaberg, een kunstmatige berg nabij Heerlen. De vier Limburgers die we in deze documentaire leren kennen, hebben een speciale band met de berg. Zo herinnert muzikant Gino Bombrini zich nog goed de opwinding die hij jaarlijks voelde wanneer hij als jongetje naar de top liep, om vanaf daar naar de deinende mensenmassa te kijken tijdens Pinkpop. Die ervaring deed in hem een groots verlangen ontwaken.

“Als muzikant moet ik hier ooit een keertje staan. Dat was voor mij heel erg belangrijk. Daar staan mijn helden. Dus als ik ooit daar kan staan, dan hoor ik daarbij.”

De Wilhelmina-berg bestaat uit mijnsteen, een bijproduct van de kolenwinning. Mijnsteen is het gesteente dat vrijkwam bij het graven van de honderden meters diepe mijnschachten naar de aardlagen met steenkool. Na de mijnsluitingen werden alle mijnsteen-bergen afgegraven, behalve de Wilhelmina-berg. De berg vormt zo één van de weinige stille getuigen van de verdwenen mijnindustrie in Limburg. Voor Viviënne Crutzen geen reden om de berg niet af te graven, want voor haar staat de berg symbool voor een jeugd die ze liever zou vergeten.

“Ik heb lange tijd gehad dat ik zo wegdook hè. Dat kwam omdat mijn moeder of vader, die sloegen me altijd in mijn nek, als ze de kans kregen.”

Voor velen is de Wilhelminaberg synoniem met Snowworld, de grootste indoorskibaan van Europa. De inmiddels 87 jarige Sissi de Vree komt hier twee keer per week skiën. Of beter gezegd: dansen, want Sissi voelt zich meer een ballerina op latten. Voor de jeugd die zo snel mogelijk de piste wil afdalen heeft ze geen goed woord over. En al helemaal niet voor het fenomeen ‘snowboarden’.

“Degene die dat heeft uitgevonden, die moeten ze met het snowboard begraven.”

Jeu Smeets kent de berg als z’n broekzak. Hij heeft er in het verleden hoge pieken en diepe dalen doorgemaakt. Tegenwoordig vormt de berg voor Jeu een soort spiegel. Of het nu een bloempje is, of het wijde uitzicht, het kan allemaal aanleiding zijn voor innerlijke reflectie.

“De berg betekent voor mij dat het niet altijd zo hoeft te blijven. Dat het veranderen kan. En dus de berg is ja, het leven. Herkenning. Wauw! Fijn dat ik er ben.”

Beluister hier