Artikel in de VPRO gids over Poetry International

“‘Als ik het woord kultuur hoor, dan trek ik mijn pistool!’ Het zou een versregel van een gangsta’ rapper kunnen zijn, maar deze woorden werden meer dan zestig jaar geleden uitgesproken door Joseph Goebbels*. Op de keper beschouwd een indrukwekkende, ja zelfs poetische zin. En daar men toen, en nu nog steeds, de dichtkunst tot hoge cultuur bij uitstek rekende, had Goebbels zich eigenlijk een kogel door het hoofd moeten jagen. Dan zou hij niet alleen de ultieme daad bij het woord voegen, maar zou hij tevens de geschiedenis in zijn gegaan als de eerste performancekunstenaar. Helaas trok Hitlers spreekstalmeester niet dezelfde, doch legitieme conclusie. Geen denker dus en ook geen dichter, deze Goebbels.”

*) De uitspraak wordt aan meerdere nazi’s toegeschreven.