Dutch Profile: Jan van Toorn, graphic designer

Filmportret van Jan van Toorn, dat ik gemaakt heb in het kader van Dutch Profiles, de serie over de beste Nederlandse ontwerpers en architecten die Submarine produceert voor DutchDFA. Dit was een van de leukste portretten die ik heb gemaakt de afgelopen tijd.

Jan is een fantastische man. Toen ik kennismaakte met zijn grafische werk, moet ik bekennen dat ik het vroege werk het mooiste vond (ik ben uiteindelijk toch een modernist). Maar door de gesprekken met Jan ben ik zijn latere werk ook zeer gaan waarderen, en niet alleen zijn werk, ook het werk van anderen die in zijn “traditie” werken. Werk waarbij het niet zozeer om “mooi” gaat, maar om het toevoegen van betekenis aan de boodschap (van de opdrachtgever). Ik ken weinig mensen zoals Jan, die al zo lang meegaat, en nog zo onbevangen naar de wereld om zich heen kijkt. Het was een groot plezier om met hem te werken, en ik denk dat dit overkomt in de korte film.

CREDITS: Commissioning editor: Geert van de Wetering, Line producer: Janneke van de Kerkhof, Production assistant: Anjet Blinde, Research: Liselotte Francken, Director: Geert van de Wetering, Camera: Pierre Rezus, Sound: Benny Jansen, Editor: Geert van de Wetering, Voice-over: Micha Westera, Color correction: Maurik de Ridder, Music sound design: Pastelle Music, Archief: NTR en Beeld en Geluid

Produced by Submarine, Femke Wolting & Bruno Felix, Commissioned by DutchDFA